Hrvatski taekwondo savez

20. veljače 2024. -

Prvenstvo Hrvatske u formama 2024

18. veljače je održano Prvenstvo Hrvatske u Taekwondo formama (poomsae). Domaćin je bio Taekwondo klub Zaprešić a sudjelovalo je 29 klubova s čak 269 prijava što je pokazatelj kako je ova disciplina taekwondo sporta sve popularnija.

Forme (ili na korejskom Poomsae) su jedna od disciplina Taekwondoa i imaju važno mjesto u očuvanju i izgradnji Taekwondo tehnike. U skorije se vrijeme ova disciplina u Hrvatskoj razvija kao ozbiljna natjecateljska disciplina sa sve jačom konkurencijom.

Što se tiče formi kao sportske discipline, zahtijeva se iznimna koordinacija, ritam, fleksibilnost, snaga i preciznost kako bi se izvele pravilno i reprezentativno, a naši sportaši u svim tim komponentama svakim natjecanjem postavljaju sve višu ljestvicu koju je potrebno dosegnuti za odličje. Stvara se kvalitetna i zdrava konkurencija koja ide na ruku razvoju sporta.

S aspekta promidžbe, forme su u svim svojim varijantama, bilo da se radi o freestyle-u, tradicionalnim formama, raznim načinima izvođenja pojedinačno, u paru, timu itd., plodno tlo za rast popularnosti našeg sporta. Izvedbe su atraktivne, a bodovanje transparentno prikazom na ekranu, što publici omogućava lakše i aktivnije praćenje.

S obzirom na napredak unutar Hrvatske, uskoro očekujemo i nove rezultate na međunarodnoj sceni.

Podijeli:

Pročitaj još

Pratite nas