Hrvatski taekwondo savez

20. rujna 2023. -

Tko će se kvalificirati na Olimpijske igre?

Koliko će se natjecatelja natjecati u taekwondou u Parizu 2024?

U parizu će se natjecati ukupno 128 sportaša: 64 muškarca i 64 žena – onoliko koliko ih je bilo i na prošlim izdanjima Olimpijskih igara. Ova brojka uključuje kvote zemlje domaćina (dva po spolu) i mjesta po Universality place (dva po spolu).

Što je pravo natjecanja prema Universality place? Universality places ili mjesta raznolikosti razvio je Međunarodni olimpijski odbor kako bi se osiguralo sudjelovanje na Olimpijskim igrama sportaša iz zemalja koje bi, kroz normalne kvalifikacijske kanale, imale malo ili nimalo zastupljenosti na Igrama. (izvor: MOO)

Nakon toga, 120 preostalih kvota bit će dodijeljeno nacionalnim olimpijskim odborima s maksimalnim brojem od osam (jedno po težinskoj kategoriji, četiri po spolu u svim težinskim kategorijama).

Za svaku od osam težinskih kategorija natjecat će se najviše 16 sportaša. Međutim, ova bi se brojka mogla povećati ako se u Olimpijski tim izbjeglica odaberu dodatni sportaši.

Koji su uvjeti za sportaše da bi bili kvalificirani za kvotu?

Oni sportaši koji su se kvalificirali putem mjesta u zemlji domaćinu, Universality places i kontinentalnih kvalifikacijskih turnira moraju ispuniti jedan od sljedećih pet zahtjeva između 1. lipnja 2022. i 1. svibnja 2024.:

  • Sportaši moraju biti osvajači medalja na bilo kojem od natjecanja navedenih u WT kalendaru događaja
  • Sportaši moraju biti rangirani od 1 do 20 barem jednom na WT svjetskoj ljestvici tijekom kvalifikacijskog razdoblja
  • Sportaši su morali napredovati do osmine finala ili više na WT Svjetskom prvenstvu u taekwondou 2022. ili 2023.
  • Sportaši moraju napredovati do četvrtfinala ili više na Kontinentalnom prvenstvu u taekwondou ili na svom kvalifikacijskom turniru za kontinentalni taekwondo
  • Sportaši moraju biti pobjednici svojih državnih prvenstava u taekwondou

Svih 128 kvota bit će raspodijeljeno na pet načina: mjesta u zemlji domaćinu, mjesta po principu raznolikosti tj. Universality place (objašnjeno ranije), WT olimpijski poredak, WT Grand Slam Champions Series i kontinentalni kvalifikacijski turniri.

WT olimpijski poredak: ukupno 40 sportaša (20 muškaraca i 20 žena)

Pet najbolje rangiranih sportaša po težinskoj kategoriji na WT olimpijskoj ljestvici osigurat će po jednu kvotu za svoj nacionalni olimpijski odbor. WT olimpijska ljestvica odražavat će rezultate do finala Grand Prixa (GP) u prosincu 2023.

Ako postoji izjednačenost među sportašima u broju bodova WT olimpijskog poretka osvojenih tijekom kvalifikacija, sportaš koji je osvojio bodove za poredak na događajima s višim ocjenama dobit će mjesto u kvoti (što je „mjesto u kvoti?)

Mjesto u kvoti na Olimpijskim igrama govori o tome koliko igrača može predstavljati zemlju na određenom događaju. To znači da sportaševo sudjelovanje nije zajamčeno njegovim poretkom u svijetu, već onom u njegovoj domovini. S izuzetkom Olimpijskih igara koje imaju najvišu ocjenu G20, WT Svjetsko prvenstvo u taekwondou je događaj najviše ocjene (G14), a slijede GP finale (G10) i GP serija (G6). Događaji najnižeg stupnja (G1) uključuju događaje GP Challenge i World Military Champions

WT Grand Slam Champions Series: ukupno osam sportaša (četiri muškarca i četiri žene)

Jedno mjesto u kvoti po nacionalnom olimpijskom odboru bit će dodijeljeno najbolje rangiranom sportašu u svakoj težinskoj kategoriji na poretku World Taekwondo Grand Slam Champions Series nakon prosinca 2023. U slučaju izjednačenog broja bodova, sportaš koji je postigao viši rang u World Taekwondo Grand Slam Champions Series 2023. dobit će mjesto u kvoti.

Pet kontinentalnih kvalifikacijskih turnira: ukupno 72 sportaša (36 muškaraca i 36 žena)

Samo nacionalni olimpijski odbori koji imaju kvote za manje od dva sportaša po spolu kroz WT olimpijski poredak ili WT Grand Slam Champions Series mogu sudjelovati na turnirima kontinentalnih kvalifikacija. Sportaši iz zemlje domaćina nemaju pravo sudjelovanja na dotičnom kontinentalnom kvalifikacijskom turniru. Dva najbolje plasirana sportaša na svakom turniru kontinentalnih kvalifikacija u svakoj od osam težinskih kategorija dobit će po jedno mjesto u kvoti za svoj nacionalni olimpijski odbor. Međutim, najbolje plasirani sportaš po težinskoj kategoriji osvojit će samo jedno mjesto u kvoti na Oceanijskom kvalifikacijskom turniru

  • Afrički kvalifikacijski turnir: 16 (osam po spolu)
  • Azijski kvalifikacijski turnir: 16 (osam po spolu)
  • Europski kvalifikacijski turnir: 16 (osam po spolu)
  • Kvalifikacijski turnir Oceanije: 8 (četiri po spolu)
  • Panamerički kvalifikacijski turnir: 16 (osam po spolu)

Izvor: Međunarodni olimpijski odbor

https://olympics.com/en/news/pathway-to-paris-2024-taekwondo-qualification-system-explained

Podijeli:

Pročitaj još

Pratite nas